Gyúrt élesztős tészta
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 25 g vaj
- 25 g porcukor
- 1,25 dl tej
- 1 db tojássárgája
- 10 g élesztő
- 4 g só
Edény mérete: 23 cm átmérőjű és a mélysége 14 cm.
Szaggató mérete: 6,5 cm.
Elkészítése:
- A tejet 40°C-ig melegítjük (kéz meleg). Hozzáadjuk a 12,5 g porcukrot, az élesztőt és kevés lisztet szórunk a tetejét.
- Hagyjuk az élesztőt felfutatni.
- A lisztet átszitáljuk egy edénybe.
- Hozzáadjuk a vajat és elmorzsoljuk a liszttel.
- Végül a maradék porcukrot, a sót és tojássárgáját is hozzáadjuk.
- Legvégén a felfutatott élesztőt is hozzáadjuk, majd összegyúrjuk a tésztát.
- A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától.
- Meleg helyen 30 percig a duplájára kelesztjük.
- Utána lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kiszaggatjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kiszaggatott tésztákat.
- Újabb 20 percig kelesztjük meleg helyen.
- Lekenjük tojásfehérjével.
- Előmelegített 180°C-on (alsó-felső sütés) 20 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz a teteje.
- 2 napig hagyjuk, míg ki nem szárad.
Hozzávalók a gyümölcsös réteghez:
- 200 g kristálycukor
- 473 g málna
- 200 g meggy
- 1 kávéskanál fahéj
- 2 evőkanál citromlé
Elkészítése:
- A meggyet a cukorral, a fahéjjal és a citromlével főzzük össze.
- Végül adjuk hozzá a málnát.
- Szűrjük át a gyümölcsöt, mert a levére később szükségünk lesz.
Hozzávalók a krémhez:
- 2 dl tejszín
- 1 csomag habfixáló
- 500 g túró
- 150 g porcukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 evőkanál vanília aroma
Elkészítése:
- A túrót botmixerrel átdolgozzuk, és hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a porcukrot, és a vanília aromát.
- A hideg tejszínt habbá verjük és hozzáadjuk a habfixálót.
- A túrós keverékhez hozzáadjuk a felvert tejszínt (laza mozdulatokkal)
- Hűtőbe tesszük a krémet.
Összeállítása a summer pudingnak:
- Béleljük az edényt folpackkal.
- Vágjuk ketté a briósokat.
- Forgassuk bele a felfőzött gyümölcslébe és pakoljuk ki vele az edény falát.(a videóban látható módon).
- Helyezzük bele a gyümölcsöt és a túrókrémet simítsuk el a tetejét.
- 5 marék meggyel pakoljuk ki a tetejét.
- Zárjuk a videóban látható módon, a beleáztatott briósokkal.
- Folpackkal lezárjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
- Másnap egy tányérra kiborítjuk és díszíthetjük tetszés szerint.
- Én friss gyümölcsökkel dobtam fel és egy kis tejszínnel.
Ezt a lépést kihagyhatod.
A bejegyzés trackback címe:
https://sutisari.blog.hu/api/trackback/id/tr6018091110
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.