SütiSári

Semmi más csak sütés

Somlói galuskából torta? Így készül ez az édes csoda!

 

dsc_0346_1.jpg

dsc_0355_1.jpg

 

Hozzávalók a sima piskótához:

 

  • 3 db tojás
  • 60 g kristálycukor
  • 60 g liszt

Hozzávalók a kakaós piskótához:

 

  • 70 g liszt
  • 15 g kakaópor
  • 3 db tojás
  • 60 g kristálycukor

Hozzávalók a diós piskótához:

 

  • 3 db tojás
  • 60 g kristálycukor
  • 20 g darált dió
  • 75 g liszt

Hozzávalók a krémhez:

 

  • 30 g étkezési keményítő
  • 70 g kristálycukor
  • 5 dl tej
  • 3 kk. vanília aroma
  • 2 db tojássárgája

Hozzávalók a sziruphoz:

 

  • 1 dl víz
  • 150 g kristálycukor
  • 1 db citrom leve

Hozzávalók a csoki öntethez:

 

  • 100 g ét csoki
  • 2 kk. rum aroma
  • 50 ml tej

A rétegek közé 150 g darált dió

 

A tetejére 3 dl habtejszín

 

 

 

Elkésztése a piskótának:

 

Egy tálban a tojásokat a cukorral habverő gép segítségével fehéredésig habbá verjük.

Hozzászitáljuk a lisztet és óvatos mozdulatokkal elkeverjük a tojásos keverékben.

23x23 cm-es formába öntjük a masszát és egy kenőkéssel egyenletesen elkenjük a tésztát.

A piskótát előmelegített sütőben 180°C-on (alsó –felső) sütésen sütjük 15-percig.

Mind a három piskóta lapot ugyanúgy készítjük, csak annyi, hogy lisztbe vagy a diót vagy kakaóport keverjük el szárazon.

 

 

 

A krém elkészítése:

 

A keményítőt, a vanília aromát, a tojássárgáját, a tejet és a cukrot összekeverjük, és puding sűrűségűre főzzük. Kihűtjük.

 

A szirup elkészítése:

 

A vizet, a cukrot és a citrom reszelt héját összekeverjük. Felfőzzük és kihűtjük.

 

Összeállítása:

 

Egy 20 cm keretbe tesszük a kakaós piskótát és meglocsoljuk sziruppal a tetejét. A fele krémet egyenletesen elkenjük  és megszórjuk darált dióval. Következő a sima piskóta lap ugyanúgy rétegezzük, végül a diós piskótával lezárjuk és meglocsoljuk sziruppal. Fóliával letakarva a hűtőbe tesszük és egy éjszakára a hűtőbe pihentetjük. Az öntethez a csokit és a tejet mikróban megmelegítjük és hozzáadjuk a rum aromát. Kivágjuk a keretből a somlóit és tejszínnel díszítjük a tetejét.

 

Csillag csöves vagy sima csöves habzsákkal díszíthetjük.

 

Én csoki öntettel és fehér csoki díszekkel díszítettem.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sutisari.blog.hu/api/trackback/id/tr5318342191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

SütiSári

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása