Hozzávalók a sima piskótához:
- 3 db tojás
- 60 g kristálycukor
- 60 g liszt
Hozzávalók a kakaós piskótához:
- 70 g liszt
- 15 g kakaópor
- 3 db tojás
- 60 g kristálycukor
Hozzávalók a diós piskótához:
- 3 db tojás
- 60 g kristálycukor
- 20 g darált dió
- 75 g liszt
Hozzávalók a krémhez:
- 30 g étkezési keményítő
- 70 g kristálycukor
- 5 dl tej
- 3 kk. vanília aroma
- 2 db tojássárgája
Hozzávalók a sziruphoz:
- 1 dl víz
- 150 g kristálycukor
- 1 db citrom leve
Hozzávalók a csoki öntethez:
- 100 g ét csoki
- 2 kk. rum aroma
- 50 ml tej
A rétegek közé 150 g darált dió
A tetejére 3 dl habtejszín
Elkésztése a piskótának:
Egy tálban a tojásokat a cukorral habverő gép segítségével fehéredésig habbá verjük.
Hozzászitáljuk a lisztet és óvatos mozdulatokkal elkeverjük a tojásos keverékben.
23x23 cm-es formába öntjük a masszát és egy kenőkéssel egyenletesen elkenjük a tésztát.
A piskótát előmelegített sütőben 180°C-on (alsó –felső) sütésen sütjük 15-percig.
Mind a három piskóta lapot ugyanúgy készítjük, csak annyi, hogy lisztbe vagy a diót vagy kakaóport keverjük el szárazon.
A krém elkészítése:
A keményítőt, a vanília aromát, a tojássárgáját, a tejet és a cukrot összekeverjük, és puding sűrűségűre főzzük. Kihűtjük.
A szirup elkészítése:
A vizet, a cukrot és a citrom reszelt héját összekeverjük. Felfőzzük és kihűtjük.
Összeállítása:
Egy 20 cm keretbe tesszük a kakaós piskótát és meglocsoljuk sziruppal a tetejét. A fele krémet egyenletesen elkenjük és megszórjuk darált dióval. Következő a sima piskóta lap ugyanúgy rétegezzük, végül a diós piskótával lezárjuk és meglocsoljuk sziruppal. Fóliával letakarva a hűtőbe tesszük és egy éjszakára a hűtőbe pihentetjük. Az öntethez a csokit és a tejet mikróban megmelegítjük és hozzáadjuk a rum aromát. Kivágjuk a keretből a somlóit és tejszínnel díszítjük a tetejét.
Csillag csöves vagy sima csöves habzsákkal díszíthetjük.
Én csoki öntettel és fehér csoki díszekkel díszítettem.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.