SütiSári

Semmi más csak sütés

Karácsonyi macaron

Többször próbálkoztam macaronnal, persze elsőre soha nem sikerült. Volt, hogy berepedt a macaron teteje sütés közben. A macaron egy türelemjáték, de megéri, hiszen az eredmény mindenkit kárpóktól a befeketedett munkáért.

dsc_7568_1.jpg

Hozzávalók a tésztához:

  • 100 g mandula
  • 100 g porcukor
  • 37,5 g tojásfehérje
  • 32,5 g víz
  • 100 g kristálycukor
  • 37,5 g tojásfehérje

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 100 g habtejszín
  • 100 g étcsokoládé

Elkészítése:

  1. Mindent pontosan mérjük ki.
  2. A cukrot és a mandulát egy kávédarálóban ledaráltam.
  3. Utána szitáljuk át a porcukrot és a darált mandulát.
  4. A porcukrot, mandulalisztet, és az első adag tojásfehérjét egy tálba mérjük. Spatula segítségével, keverjük össze,és összedolgozzuk marcipánszerű masszává.
  5. A vizet a kristálycukorral a tűzhelyre tesszük, és közepes hőfokon, pontosan 121 °C-ig főzzük.

Ezt maghőmérővel ellenőrizzük.

  1. A második adag tojásfehérjét elkezdjük habosítani és kemény habbá verjük.
  2. Mikor a cukorszirup elérte a 121°C-t, folyamatos habosítás mellett hozzácsurgatjuk a kemény fehérjehabhoz.
  3. Részletekben marcipánszerű masszához keverjük a tojáshabot egy spatulával, nem habverővel! Ha habverővel kevernénk, össze akkor a hab összeesne.
  4. Sima csöves nyomózsákba tesszük, a masszát szilikonos sütőpapírra nyomjuk,előtte a sütőpapír alá helyezzük a sablont.
  5. A macaronokat kinyomjuk, úgy hogy függőlegesen tatjuk a habzsákot. Hagyjuk ki egy két cm távolságot, mert a macaronok még terülni fognak.
  6. A tepsit az asztalhoz csapjuk. hogy kijöjjenek belőle a levegő buborékok.
  7. 2 óráig hagyjuk, hadd bőrösödjön a macaron teteje. Ez a lépés nagyon fontos!
  8. 130° C-ra előmelegített sütőben 20-25 percen át sütjük őket légkeverés nélkül.
  9. Kisütés után a lemezen hagyjuk kihűlni őket.
  10. A tejszínt megmelegítjük és ráöntjük a csoki tetejére. Majd a hűtőbe tesszük.
  11. Utána a csoki ganachet kihabosítjuk.
  12. Csillagcsöves habzsákba töltjük.
  13. Ha macaronok kihűltek, megtöltjük vele, a videóban látható mondón.
  14. A macaron tetejét díszíthetjük piros, zöld és fekete ételfesték filctollal.
  15. Feliratot készíthetünk rá vagy hóember arcot is rajzolhatunk

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sutisari.blog.hu/api/trackback/id/tr9818090994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

SütiSári

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása