Hozzávalók a tésztához:
- 125 g liszt
- 1 csipet só
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 100 g fehércsoki
- 125 g olvasztott vaj
- 20 g kristálycukor
- 3 kiskanál vanília aroma
- 1 db tojás
Hozzávalók a ribizli curdhöz
- 100 g ribizli
- 50 g kristálycukor
- 50 g vaj
- 1 db tojás
- 40 g víz
- 1 lapzselatin
Túró réteghez:
- 250 g túró
- 140 g porcukor
- fél citrom leve
- 3 lap zselatin
- 320 g habtejszín
Eperzselé:
- 175 g eper
- 75 g kristálycukor
- 2 db lapzselatin
+ a torta oldalához félbe vágott eper szemek
Elkészítése:
- A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk.
- A cukrot, a vizet és a ribizlit összekeverjük.
- Botmixerrel pépesítjük ribizlit majd átszűrjük.
- Utána hozzáadjuk a tojást és a vajat, vízfürdő felett addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Hozzáadjuk lapzselatint és hagyjuk kihűlni.
- Ráöntjük egy folpackkal bélelt torta formába (18 cm) és kifagyasztjuk.
- A lisztet, a só, a sütőport, a szódabikarbónát szárazon összekeverjük.
- A fehér csokit apró darabokra vágjuk fel.
- A vajat a tűzhelyen felolvasztjuk és hozzáadjuk a cukrot. A vajas keverékhez fokozatosan adjuk hozzá a lisztes keveréket.
- Egy 22 cm szilikonos torta formába öntjük a tésztát és egyenletesen elsimítjuk a tetejét.
- Előmelegített sütőben 175°C-on (légkeverés nélkül) 20 percig sütjük.
- Tűpróbával ellenőrizzük.
- Sütőpapírral kibéleljük a szélét a tortakarikának, majd a kihűlt piskótát visszatesszük a tortakarikába. A karika belsejét kipakoljuk félbe vágott eperrel.
- A túrós réteghez a túrót, a porcukorral áttörjük vagy botmixerrel átkeverjük. A tejszínt habbá verjük és hozzáforgatjuk a túróhoz. A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk.
- Mikróban felmelegítjük a lapzselatint, a tejszínes krémhez hő kiegyenlítéssel hozzáadjuk a lapzselatinos keverékhez. A tortaformába öntjük krémet a blondie tetejére és ráhelyezzük kifagyasztott ribizli curdot.
- Ráhelyezzük a másik adag kémet és egyenletesen elsimítjuk. Fóliázva a tortaformával együtt betesszük a hűtőbe.
- Az epret botmixerrel átpasszírozzuk. Felforraljuk és hozzáadjuk a kristálycukrot és az előzőleg hideg vízbe áztatott lapzselatint. Leszűrjük és megnézzük az ujjunk segítségével, hogy szobahőmérsékletű-e.
- Ráöntjük a torta tetejére és hűtőbe visszatesszük. Megvárjuk, míg megköt az eperzselé majd a tortát kivágjuk a karikából. Díszítése tetszés szerint eperrel, csoki dísszel, habtejszínnel. Ki hogyan szeretné díszíteni.
A bejegyzés trackback címe:
https://sutisari.blog.hu/api/trackback/id/tr8918092938
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.