A tesómnak a múlt hónapban volt a szülinapja és arra gondoltam készítek neki egy egyszerű tortát.
Ezt a tortát bárki el tudja készíteni és lehetetlen elszúrni.
Hozzávalók:
- 300 g babapiskóta
- 250 g mascarpone
- 2 dl habtejszín (min. 35%-os zsírtartalmú)
- 120 g kristálycukor
- 3 db tojás
- 2 db lapzselatin
A rétegek közé 3 db barack vékony szeletekre vágva
Ribizlis részhez:
- 50 g feketeribizli
- 50 g josta
- 50 g víz
- 81 g kristálycukor
- 3 szál citromfű
lemon curd-höz:
- 1 db lapzselatin
- 1 citrom reszelt héja
- 1 db citrom leve
- 50 g kristálycukor
- 1 db tojássárgája
- 1 db tojás
- 50 g vaj
tortaforma: 18 cm
Elkészítése:
- Hozzáadjuk a gyümölcsökhöz, a kristálycukrot, a vizet és az apróra vágott citromfüvet, majd felfőzzük. A gyümölcsöket botmixerrel pépesítjük.
- A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk.
- A tojásokhoz hozzákeverjük a kimért cukrot. Vízgőz fölött addig melegítjük a tojásokat, amíg el nem érjük a 60 °C-ot (ha nincsen hőmérő, akkor az ujjunkkal ellenőrizhetjük, ha csípi akkor pont jó).
- A tojásos keveréket addig verjük habverővel míg ki nem hűl. Óvatosan hozzákeverjük a mascarponét és a tejszínt, majd ezt is habbá verjük, majd hozzákeverjük a krémhez.
- A mascarponés krémhez hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a lapzselatinos keveréket.
- A barackokat szeletekre vágjuk
- A tortakarika oldalát kibéleljük folpackkal.
- Levágjuk a babapiskóták végét és kipakoljuk a torta karika oldalát velük.
- A maradék babapiskótákat megforgatjuk a ribizlis keverékben és a torta aljára tesszük.
- Egy adag krémet egyenletesen elkenünk kenőkéssel majd rápakoljuk egyenletesen barack szeleteket.
- A rétegezést addig folytatjuk, míg el nem fogy a babapiskóta.
- Egy éjszakára a hűtőbe tesszük, előtte fóliázzuk le.
- A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk.
- A citrom héját lereszeljük, és a levét kifacsarjuk.
- Hozzáadjuk a tojásokat és a cukrot.
- Vízfürdő felett addig keverjük habverővel, míg be nem sűrűsödik.
- Hozzáadjuk a vajat és lapzselatint.
- Megvárjuk míg kihűl a curd és ráöntjük a torta tetejére
- Egyenletesen elkentjük és még 1- 3 órára a hűtőbe visszatesszük.
- Ha már megkötött a curd a tetején, akkor kivágjuk a tortát karikából. Díszíteni tetszés szerint gyümölccsel vagy csokival lehet.
- A videóban látható, hogy én csoki levelekkel díszítettem.
A bejegyzés trackback címe:
https://sutisari.blog.hu/api/trackback/id/tr9218092798
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.