SütiSári

Semmi más csak sütés

Ez nem Misi, hanem Misu, Tiramisu

A tesómnak a múlt hónapban volt a szülinapja és arra gondoltam készítek neki egy egyszerű tortát.

Ezt a tortát bárki el tudja készíteni és lehetetlen elszúrni.

 

Hozzávalók:

  • 300 g babapiskóta
  • 250 g mascarpone
  • 2 dl habtejszín (min. 35%-os zsírtartalmú)
  • 120 g kristálycukor
  • 3 db tojás
  • 2 db lapzselatin

A rétegek közé 3 db barack vékony szeletekre vágva

Ribizlis részhez:

  • 50 g feketeribizli
  • 50 g josta
  • 50 g víz
  • 81 g kristálycukor
  • 3 szál citromfű

lemon curd-höz:

  • 1 db lapzselatin
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 db citrom leve
  • 50 g kristálycukor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 db tojás
  • 50 g vaj

 

 tortaforma: 18 cm 

Elkészítése:

 

  1. Hozzáadjuk a gyümölcsökhöz, a kristálycukrot, a vizet és az apróra vágott citromfüvet, majd felfőzzük. A gyümölcsöket botmixerrel pépesítjük.
  2. A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk.
  3. A tojásokhoz hozzákeverjük a kimért cukrot. Vízgőz fölött addig melegítjük a tojásokat, amíg el nem érjük a 60 °C-ot (ha nincsen hőmérő, akkor az ujjunkkal ellenőrizhetjük, ha csípi akkor pont jó).
  4. A tojásos keveréket addig verjük habverővel míg ki nem hűl. Óvatosan hozzákeverjük a mascarponét és a tejszínt, majd ezt is habbá verjük, majd hozzákeverjük a krémhez.
  5. A mascarponés krémhez hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a lapzselatinos keveréket.
  6. A barackokat szeletekre vágjuk
  7. A tortakarika oldalát kibéleljük folpackkal.
  8. Levágjuk a babapiskóták végét és kipakoljuk a torta karika oldalát velük.
  9. A maradék babapiskótákat megforgatjuk a ribizlis keverékben és a torta aljára tesszük.
  10. Egy adag krémet egyenletesen elkenünk kenőkéssel majd rápakoljuk egyenletesen barack szeleteket.
  11. A rétegezést addig folytatjuk, míg el nem fogy a babapiskóta.
  12. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük, előtte fóliázzuk le.
  13. A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk.
  14. A citrom héját lereszeljük, és a levét kifacsarjuk.
  15. Hozzáadjuk a tojásokat és a cukrot.
  16. Vízfürdő felett addig keverjük habverővel, míg be nem sűrűsödik.
  17. Hozzáadjuk a vajat és lapzselatint.
  18. Megvárjuk míg kihűl a curd és ráöntjük a torta tetejére
  19. Egyenletesen elkentjük és még 1- 3 órára a hűtőbe visszatesszük.
  20. Ha már megkötött a curd a tetején, akkor kivágjuk a tortát karikából. Díszíteni tetszés szerint gyümölccsel vagy csokival lehet.
  21. A videóban látható, hogy én csoki levelekkel díszítettem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sutisari.blog.hu/api/trackback/id/tr9218092798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

SütiSári

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása