A pingszu (hangul: 빙수, handzsa: 氷水, RR: bingsu) koreai desszert, melynek alapja forgácsolt (borotvált) jég (azaz nagyon vékony jégpelyhek) vagy darált jég, amelyre különféle feltétek kerülhetnek. Eredeti verzióját a Csoszon-időkben fogyasztották, ez volt a phatpingszu (팥빙수), ami jégkásából és édes azukibabkásából állt. Dél-Koreában számos változata kapható, fagylalttal, gyümölcsökkel, sűrített tejjel, kakaóval vagy csokoládéval is ízesítve.”
Hozzávalók az alaphoz:
- 304 g víz
- zöld tea filter
- 403 g tej
- 45 g kristálycukor
Hozzávalók a granolához:
- 138 g zabpehely
- 8 g olívaolaj
- 70 g aszalt vörös áfonya
- 100 g pörkölt mogyoró
- 1 csipet só
- 2 evőkanál méz
+ málna
Öntetek:
- fekete ribizli szörp
- sós karamella
Elkészítése az alapnak:
- Először teát főzünk, hozzáadjuk a kristálycukrot.
- Megvárjuk, míg kihűl a tea.
- Utána hozzáadjuk a tejet, majd az egészet jégkocka fóliába öntjük vagy zárható tasakba.
- Fagyasztóba tesszük egy éjszakára.
Elkészítése a granolának:
- Az olívaolajjal lepirítjuk zabot, addig, míg aranybarna nem lesz.
- Hozzáadjuk a mogyorót, a sót, a mézet.
- Megvárjuk, míg kihűl és utána hozzáadjuk a vörös áfonyát.
Összeállítása:
- Az alapot összetörjük, kis edénybe tesszük.
- 1 evőkanállal teszünk a granolából és megszórjuk málnával.
- Jöhet rá szörp vagy karamell öntet.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.