A tésztához:
- 10 db tojásfehérje
- 300 g cukor
- 200 g darált mák
- 60 g édes kekszmorzsa
- 1 mk. reszelt citromhéj
- 150 g hámozott, reszelt alma (jonatán vagy idared)
A krémhez:
- 6 dl tej
- 70 g kukoricakeményítő
- 3 db tojássárgája
- 130 g cukor
- 1/2 vaníliarúd kikapart belseje
- 2,5 dl habtejszín
- 1 tasak Dr. Oetker Habfixáló
Az almatöltelékhez:
- 500 g hámozott, reszelt alma (jonatán vagy idared)
- 50 g cukor
- 1 mk. fahéj
- 1 db citrom
- 50 g vaj
A díszítéshez:
Tetszés szerint.
A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. A mákot, a morzsát és citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez. Sütőpapírral bélelt tepsire 6 db doboslap vastagságú tortalapot kenünk. 200 °C-os sütőben 12-14 percig sütjük. Sütés után még melegen alávágunk. Csak közvetlenül a betöltés előtt szúrjuk ki, mivel a laza szerkezet miatt esetleg kicsit zsugorodhat a lap.
Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A többi tejet, a cukrot és a kikapart vaníliarúd tartalmát felforraljuk, majd a folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős tojássárga keverékkel besűrítjük.
A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt.
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a cukorral, 1 darab citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, majd kihűtjük.
Betöltés:
Az alma egyszerűbb elegyengetését könnyíti, ha az almával töltött 2 lapot előre az asztalon összetöltjük. Ezután az alsó lapot megkenjük krémmel és ráhelyezzük a már almával töltött 2-3. lapot. Erre kenjük a második krémréteget és rátesszük az almával töltött 4.-5. lapot. Ezek tetejére ismét a krémtöltelék kerül és ráhelyezzük az utolsó lapot is. Kicsit dermesztjük, majd a maradék krémből a tetejét és az oldalát lekenjük.
Díszítése tetszés szerint én olvasztott fehér csokival és étcsokival díszíttetem.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.